Het klooster van de 21ste eeuw.


Er zijn nog maar weinig plekken van rust en inspiratie waar men zich terug kan trekken, en de plekken die er zijn –zoals kloosters en abdijen- zijn voor veel mensen niet zo gemakkelijk te benaderen.

Verlichting is een plek waar mensen zich voor een zelf gekozen periode kunnen terugtrekken uit de buitenwereld. Het complex is geïnspireerd op het traditionele klooster. Het verschil is echter dat de ruimtes voor gebedsdiensten en aanbidding vervangen zijn door functies die hetzelfde gevoel geven, zonder dat het geloof centraal staat. Bijvoorbeeld de kerk (samen gericht zijn tot God) is vervangen door een auditorium (samen gericht op één spreker of performance). Het belangrijkste middel dat wordt ingezet om je op je gemak te stellen en tot rust te laten komen is daglicht, volgens principes die onderzocht zijn in de studie “hoe maakt licht ruimte”.


Concept

‘Verlichting’ moet je de kans geven tot jezelf te keren. De organisatie van ruimtes is naar activiteit onderverdeeld in afzonderlijke paviljoens, waarbij de meest sociale ruimte vooraan op de locatie gesitueerd is en de meest intieme (de stilteruimte) achteraan. Hoe verder je komt, sluit het complex je steeds meer af van de buitenwereld, het wordt intiemer, en het daglicht steeds dramatischer.


Ontwerp en de locatie

De opeenvolging van de paviljoens en de weg die je daar doorheen aflegt, is visueel gemaakt door een lange as die begint op het moment dat de bezoeker de auto verlaat, en eindigt boven in de 25m hoge toren, in de stilteruimte. Tussen de paviljoens loopt men afgewisseld binnen en buiten waardoor de openheid van het gebied een grotere rol gaat spelen in het gebouw.

De as wordt op één punt even onderbroken door een noord-zuid as waar zich de bibliotheek en het auditorium aan bevinden. Het noorderlicht is gunstig voor de boeken in de bibliotheek en daarnaast leest het prettig. Het auditorium is op het zuiden gericht zodat daglicht direct kan worden ingezet bij lezingen, performances of dans activiteiten.

 

Verlichting; een plek van rust en inspiratie.

Omschrijving:

Ontwerp voor een gebouw voor rust en bezinning.


Locatie:

Markdal, Breda

Zicht op woonkamer en refter vanuit de tuin.

Ruimtelijk concept en vertaling naar het ontwerp.

Interieur van de bibliotheek.

Wilhelminapark 54

5041 ED  Tilburg

t:   +31 (0)6 20809428

@: info@kimdegreef.nl

onderzoek    |    visie    |    ontwerp

Bibliotheek met toren op de achtergrond.

Maquette.