Op een inbreidingslocatie aan de rand van het centrum van Terneuzen bestaat het plan 15 seniorenappartementen te realiseren. Uitgegaan is van 6 appartementen aan de Vlooswijkstraat, 9 appartementen aan de Schoolweg. Elk van 100 m2 BVO en een buitenruimte van 10 m2.

De plaatsing van deze appartementen vormen een gezamenlijke binnentuin voor de bewoners. Via deze tuin is de parkeergarage, gelegen in het dijklichaam aan de Schoolweg goed te bereiken.

De hoofdentree met lift bevindt zich aan de Vlooswijkstraat.

De appartementen op de verdieping aan de Schoolweg zijn bereikbaar via een luchtbrug over de tuin.


Aansluiting op het bestaande straatbeeld

Vanuit de gemeente wordt veel waarde gehecht aan de aansluiting op de maat en uitstraling van de bestaande straat. Zonder historiserend te zijn is met de gevels van het complex aansluiting gezocht op het ritme van de bestaande panden. Dit zelfde ritme wordt verkregen door middel van variatie in beukmaat, hoogtes van dakranden, type gevelopeningen, en de kleuren van het metselwerk.

 

Seniorenappartementen Terneuzen

Omschrijving:

Ontwerp voor 15 seniorenappartementen


Locatie:

Terneuzen


In opdracht van:

FD Architecten


Ontwerp:

november 2010

Straatbeeld

De appartementen aan de Schoolweg zijn middels een luchtbrug over de binnentuin vanuit de hoofdentree aan de Vlooswijkstraat te bereiken. Het gebouw van 9 appartementen is voor wat betreft het gevelontwerp opgedeeld in drieën en is geïnspireerd op ‘het huis’; verdiepingen met een kap. Omdat de aangrenzende woningen op termijn mogelijk ook vervangen zullen worden, is hier minder aansluiting gezocht bij de bestaande gevels maar wel uit gegaan van een verkleining van de schaal van de gevel. Ook deze appartementen hebben hun buitenruimte op het zuiden. De balkons zijn voorzien van een strook verplaatsbare houten lamellen om de directe zon te weren.

Appartementen Schoolweg

Plattegrond verdieping 1

Gevels

Perspectief op Schoolweg

Aan de Vlooswijkstraat komen 6 appartementen, 2 per verdieping. Aan deze straat bevindt zich ook de hoofdentree van het complex en de individuele bergingen in de kelder. De appartementen zijn met de langsgevel aan de straat ontworpen waardoor het mogelijk is aan beide zijden van de woonruimte licht te hebben. De buitenruimtes bevinden zich op het zuiden aan de binnentuin. De bovenste appartementen hebben door de open kappen met dakkapellen, waardoor het licht van boven binnenvalt, een bijzonder interieur. 


De breedte van elk appartement wordt aan de gevel opgedeeld in tweeën. Samen met de aparte gevel van de entreeruimte, manifesteert het appartementencomplex zich aan de Vlooswijkstraat als 5 individuele woningen, om zo aan de wens van de gemeente Terneuzen (om het bestaande straatbeeld te behouden) te voldoen.

Appartementen Vlooswijkstraat

Studie t.b.v. de aansluiting van de nieuwbouw op het bestaande ritme van de Vlooswijkstraat, in daklijn, beukmaat en gevelopeningen.

Straatbeeld

Plattegrond verdieping 1

Gevels; hoofdentree van het complex bevindt zich in het midden,

links en rechts twee appartementen per verdieping met ieder 2 gevelbeelden.

Perspectief Vlooswijkstraat

<  6 nieuwbouwappartementen  >

<     9 nieuwbouwapp.     >

Nieuwe situatie

Wilhelminapark 54

5041 ED  Tilburg

t:   +31 (0)6 20809428

@: info@kimdegreef.nl

onderzoek    |    visie    |    ontwerp