Door de oevers van het Wilhelminakanaal in te richten met informele spel- en buitensport faciliteiten, met bijbehorende verblijfsvoorzieningen, wordt een bijdrage geleverd aan de kwaliteit en gebruikswaarde van deze unieke plek in de stad en kan het de sociale samenhang tussen Noord en Oud-Noord / Centrum vergroten. Geen dure sportgebouwen, maar een inrichting van de openbare ruimte die uitnodigt tot sport, spel, bewegen én ontmoeten.


Een groot deel van deze identiteit als Sportkanaal is al aanwezig. Aan het kanaal bevinden zich verschillende sportclubs. Hun sportvelden liggen echter verscholen achter groen. Door deze velden meer zichtbaar te maken vanaf het kanaal, dragen ze eveneens bij aan de identiteit van het kanaal als sportieve plek in de stad.


Op dit moment wordt het idee samen met buurtbewoners, sportverenigingen, zorginstellingen aan het kanaal en vertegenwoordigers van ongebonden sporters in de stad verder onderzocht.

 

Omschrijving:

visie, conceptontwikkeling,

ontwikkelstrategie


Locatie:

Wilhelminakanaal Tilburg

De brugwachtershuisjes zijn herkenbare trefpunten voor gebruikers van het Sportkanaal.

Het idee

Deze identiteit kan worden versterkt door bijvoorbeeld het aanleggen van een veilig (gescheiden) en afwisselend hardlooppad langs het kanaal (5 en 10 km), visvlonders met trappen waar mensen kunnen zitten en hun bootje aan kunnen leggen. Op de oevers bevinden zich sport- en spelfaciliteiten die je nergens anders in Tilburg vindt, zoals boulderblokken om te klimmen, free-running oefentoestellen, en andere outdoor gerelateerde sporten. Voor de allerkleinste zijn er leuke natuurlijk ingerichte speelplekken die de verbeelding en creativiteit van het kind stimuleren.

Sportverenigingen aan het kanaal stellen hun kantine open zodat andere sporters van de faciliteiten gebruik kunnen maken en een kopje koffie kunnen drinken. Er zijn openbare toiletten zodat ouders met kinderen makkelijk kunnen verblijven in de speelgelegenheden.


De plek

Het idee is bedacht voor het Wilhelminakanaal in Tilburg. Tussen de Dongense weg en de Bosscheweg kan een herkenbaar, veilig en afwisselend hardlooppad van 5 en 8 km aan beide zijden van het kanaal aangelegd worden.

Het gebied tussen de Midden Brabantlaan en de Quirijnstoklaan kan intensiever worden ingericht met stedelijke sport- en spelfaciliteiten met bijbehorende voorzieningen als zitmogelijkheden en picknickplekken.

Waarom?

• Beweging en bewust gezonder leven alsmaar belangrijker wordt in de huidige maatschappij. Het bestrijdt welvaartsziekten waardoor de algemene ziektekosten verlagen.


• Samen sporten en bewegen een hele sociale bezigheid is. En als je zelf geen zin hebt om mee te doen, is het in ieder geval leuk om naar te kijken. Sport trekt mensen aan en kan worden ingezet als initiator voor de sociale cohesie tussen centrum en Tilburg Noord.


• Sport en spel mensen van alle leeftijden en achtergronden bij elkaar brengt. En dat kan gewoon buiten, in de openbare ruimte.


• Het sportkanaal voor alle Tilburgers is en een aantrekkelijke verblijfsplek in de stad wordt.


• Door nu te investeren in deze plek door het te transformeren tot interessant stedelijk verblijfsgebied, het Sportkanaal, kan deze identiteit weer positief gevolg geven aan eventuele latere ontwikkelingen in de Kanaalzone.


  1. het mogelijkheden biedt voor nieuwe sportevenementen.Sportkanaal maakt van het Wilhelminakanaal voor alle Tilburgers een aantrekkelijke verblijfsplek die uitnodigt tot ontmoeten door middel van sport, spel en bewegen!


Wilhelminapark 54

5041 ED  Tilburg

t:   +31 (0)6 20809428

@: info@kimdegreef.nl

onderzoek    |    visie    |    ontwerp

Sportkanaal Tilburg