Waalwijk ligt in het hart van de Langstraat. De Langstraat is een streek in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, die eeuwenlang het centrum vormde van de Nederlandse schoen- en lederproductie. In Waalwijk, om precies te zijn in het gebied aan de Winterdijk, tussen de A59 en de Grotestraat bestaat het idee voor een Leer.Waalwijk (outletcentrum +) van 10.000 m². Bij dit leerpunt zal ook het schoen- en ledermuseum en de designopleiding SLEM betrokken worden. Een centrum dus waar vanalles te doen is op het gebied van leer en schoenen.

Het bestaande centrum staat nu onder druk door veel leegstand. De komst van het Leer.Waalwijk is een kans voor de stad om de cultuurhistorische identiteit van stad en regio te versterken en kan wanneer het op een juiste manier ingepast wordt ook op lokaal niveau van grote betekenis en Waalwijk een positieve stimulans geven. 


In verschillende studies zijn mogelijke uitwerkingen onderzocht. Basis voor ieder model is het betrekken van de Winterdijk als lokale identiteit van de plek en het realiseren van een duidelijke connectie van het centrum met de Grotestraat.


Model ‘Binnenwereld’ maakt een nieuwe winkelstraat haaks op de Grotestraat. In het midden van het Leerpunt vormt een toren met museum en SLEM een nieuwe landmark in Waalwijk, naast de bestaande van de St. Janskerk, Raadhuis en Stadhuis.


Model ‘Pakhuizen’ vormt als geheel nieuw gebied een accent in de stad. De pakhuizen met sheddaken vormen een eigen wereld met pleintjes en straatjes op een verhoogd niveau.


Model ‘Gradient’ laat de bebouwing aan de Grotestraat in tact en via steegjes kan men op het achterterrein komen met ‘hallen’ waarin zich diverse winkels bevinden. De Winterdijk vormt een harde grens met daarachter de grote schaal van aan de snelweg.


 

LeerPunt Waalwijk

Omschrijving:

stedenbouwkundige studie


Conceptschemas:

Winterdijk als middelpunt van Leerpunt.

Gezicht Leerpunt naar A59 en Grotestraat.

Duidelijke connectie met de Grotestraat,

door ruimte te creeëren aan de Grotestraat, zoals het plein voor het Raadhuis doet.

Model ‘Pakhuizen’.

Accent ligt op het hele nieuwe gebied.

Model ‘Gradient’.

Accent aan de snelweg.

Model ‘Binnenwereld’.

Accent in het middel als nieuwe toren in Waalwijk.

Wilhelminapark 54

5041 ED  Tilburg

t:   +31 (0)6 20809428

@: info@kimdegreef.nl

onderzoek    |    visie    |    ontwerp