Woningtypes  & Ontwerp

Het idee om in de Theresiazone aan de Burgemeester Brokxlaan ruimte te bieden aan particuliere opdrachtgevers kan deze identiteit extra kracht bij zetten. De (vroegere) woon- werksfeer van Theresia past goed binnen de huidige tijd waarin steeds meer mensen vanuit huis werken of als zelfstandig ondernemer aan de slag gaan. Aanleiding dus om te voorzien in woon- werkwoningen op de begane grond die voor veel bedrijvigheid zorgen aan de Burgemeester Brokxlaan. Daarboven bevinden zich bovenwoningen bestaande uit twee verdiepingen.


Mensen die kiezen voor zelfbouw willen vaak een unieke woning, aansluitend op zijn / haar eigen gebruikerswensen. Die specifieke wensen zijn anders dan die van de buren.


Doordat de bomen op de locatie bepalen waar gebouwd kan worden, bewegen de bouwvolumes om de bomen heen en krijgen de woningen een ‘knik’. Hierdoor ontstaan verschillende woningplattegronden met hun eigen oriëntatie. Vanuit de woning is er vrij uitzicht in verschillende richtingen, wat een gevoel van ruimte en vrijheid geeft en een lichte woning creëert.

In het interieur verdeelt één blok met alle voorzieningen (keuken, toilet, badkamer en berging) de woning in functies (slaapkamer, eethoek, zithoek). Dit blok is vrij te plaatsen waardoor de particuliere opdrachtgever zelf de ruimte kan indelen. Iedere woning kan dus anders zijn en zo ontstaat er een grote diversiteit aan woningtypes.


Vanaf de Burgemeester Brokxlaan zijn de werkruimtes direct toegankelijk. De entrees van de begane grond woningen bevinden zich aan de groene binnenhoven en die van de bovenwoningen aan de groene daktuinen. Hierdoor ontstaan zachte overgangen van openbaar naar privé. Doordat particuliere opdrachtgevers al in een vroeg stadium collectief met elkaar de bouwplannen ontwikkelen leren ze elkaar goed kennen en ontstaat er een sterke sociale samenhang. Aan de binnenhoven en daktuinen ontstaan zo kleine informele buurtjes en is het niet bezwaarlijk om samen een tuin te delen.


Aansluiting op omgeving

De schaal van de woningen met tuin sluit aan bij de schaal van Theresia, terwijl de grote gevelopeningen in de baksteen gevels met reliëf-metselwerk, de geschilderde reclame-uitingen op de gevels van de werkruimtes een industriële sfeer hebben en aansluit op de schaal van De Werkplaats.

 

Woningen Theresia Broxlaan

Omschrijving:

ontwerp woningen particulier opdrachtgeverschap / collectief  opdrachtgeverschap.


Locatie:

Tilburg


Uitgeschreven door:

BNA kring midden Brabant.

Principe plattegronden.

Impressie vanaf de Burgemeester Brokxlaan.

Wilhelminapark 54

5041 ED  Tilburg

t:   +31 (0)6 20809428

@: info@kimdegreef.nl

onderzoek    |    visie    |    ontwerp