Stichting Groenhuysen bouwt hospice Roosdonck aan de Kalsdonksestraat in Roosendaal. Een modern hospice, waar de gasten zich thuis kunnen voelen in hun laatste levensfase. Het biedt plek voor 12 gasten met ieder zijn/haar eigen appartement met pantry en badkamer.

De gezamenlijke woonkamer met professioneel uitgeruste keuken vormt de spil van het sociale leven binnen het hospice. Er is een stilteruimte aanwezig en gasten kunnen ontspannen in de wellness.

Los van het hospice komt een opleidingscentrum palliatieve zorg voor artsen en verpleegkundigen.


Het interieurontwerp nodigt uit tot ontmoeten. Er zijn diverse plekken ingericht om op verschillende manieren samen te zijn met familie. Bij het betreden van het gebouw loopt men niet recht op een formele balie, maar een groene wand voorzien van planten. De balie is vervangen door een ontvangst- / leestafel waaraan de gastvrouw of gastheer zit. Een lobby voor vriendelijk ontvangst.


De draagconstructie van het hospice is opgebouwd uit Kruislagenhout. Deze massieve vuren houten wanden geven het gebouw een karakteristiek uiterlijk. Door een transparante white wash blijft de houtstructuur zichtbaar. Met vlakken in kleurbeits worden plekken aangeduid, als een soort ‘wayfinding’ en om de gangen optisch te breken.


Het ogenschijnlijke willekeurige patroon van verlichtingsarmaturen in verschillende formaten, leiden de bezoeker verder het gebouw in, naar de gezamenlijke woonkamer. Deze woonkamer is ingericht met een zithoek bij de gashaard, een lange eettafel in de bibliotheek waar ook een kinderspeelhoekje in de boekenkast is opgenomen. De keuken is voorzien van professionele apparatuur en koffiehoek.

 

Hospice de Roosdonk

Omschrijving:

interieurontwerp Hospice Roosdonck, st. Groenhuysen.


Locatie:

Roosendaal


In opdracht van:

Rothuizen architecten

stedenbouwkundigen /

Stichting Groenhuysen


Ontwerp:

DO februari 2012

oplevering: juli 2012

Intieme zithoeken in de gangen van de appartementen.

Elke zithoek heeft zijn eigen thema, uitgedragen door foto’s van lokale natuurgebieden.

Plattegrond van het hospice met inrichting. In de gangen zijn diverse ontmoetingsplekken en de appartementen en gezamenlijke woonkamer hebben een huiselijke inrichting.

Ontvangstlobby met groene wand en ontvangsttafel, in de lobby zijn diverse ontmoetingsplekken.

Wilhelminapark 54

5041 ED  Tilburg

t:   +31 (0)6 20809428

@: info@kimdegreef.nl

onderzoek    |    visie    |    ontwerp