Project:
Julianastraat

Omgaan met het monument, uitbreiding van een monumentale burgemeesterswoning.

Deel dit project op

Deze voormalige burgemeesterswoning in Diessen uit 1933 met zijn fraaie schilddak en metselwerk is nog op veel facetten origineel. Daarom heeft het ook een monumentenstatus. De nieuwe eigenaar wil met het oog op de toekomst de woning uitbreiden met een eetkamer en enkele bouwfysische aanpassingen doen. Dit alles met behoud van het karakter de woning.

Om het karakter van het pand zo veel mogelijk in stand te houden is het voorstel gedaan de uitbreiding niet direct aan het hoofdgebouw te plaatsen maar aan de aanbouw. Hierdoor onstaat een aparte tuinkamer met rondom lichtinval, die met een patio van het hoofdgebouw is gescheiden. Zo wordt de achtergevel van het monument intact gelaten en het schilddak, wat zo typerend is voor de woning, niet aangetast.
De woonkamer in het bestaande hoofdgebouw blijft op deze manier ook nog steeds direct daglicht ontvangen.
Voor deze aanpak is in nauw overleg met de gemeente en de monumentencommissie gebruik gemaakt van een vrijstellingsregel omdat dit ook naar hun mening een betere oplossing oplevert voor dit specifieke geval.

De aanbouw krijgt een eigentijds maar ingetogen uiterlijk met licht hout en veel glas. Het peil van de woning ligt hoger dan het aansluitende erf. De nieuwe aanbouw krijgt een stevig bakstenen basement wat doorloopt in de twee terassen die aansluiten op het vloerpeil van de woning. Met trapjes daal je af naar de tuin.

Meer projecten

architectuur Borrendamme
architectuur KOGEKA
architectuur Prinsenstraat