Project:
LeerPunt

Regionaal programma, lokaal profijt. In deze drie ruimtelijke ontwikkelingsstrategieën wordt onderzocht hoe het regionaal georiënteerde programma van het outletcentrum+ LeerPunt. ook op lokaal niveau van toegevoegde waarde kan zijn.

Deel dit project op

Waalwijk ligt in het hart van de Langstraat. De Langstraat is een streek in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, die eeuwenlang het centrum vormde van de Nederlandse schoen- en lederproductie.
In Waalwijk, om precies te zijn in het gebied aan de Winterdijk, tussen de A59 en de Grotestraat heeft men het het idee voor het LeerPunt Waalwijk te ontwikkelen. Een outletcentrum+ van 10.000m2.
Bij dit LeerPunt zal ook het schoen- en ledermuseum en de designopleiding SLEM betrokken worden. Een centrum dus waar vanalles te doen is op het gebied van leder en schoenen.
Het bestaande centrum staat nu onder druk door veel leegstand. De komst van het LeerPunt Waalwijk is een kans voor de stad om de cultuurhistorische identiteit van stad en regio te versterken. Het kan, wanneer het op een juiste manier ingepast wordt, ook op lokaal niveau van grote betekenis zijn en Waalwijk een positieve stimulans geven.

In verschillende studies zijn mogelijke uitwerkingen onderzocht. Basis voor ieder model is het betrekken van de Winterdijk in het ontwerp en het realiseren van een duidelijke connectie van het centrum aan de Grotestraat.

Model ‘Gradient’ laat de bestaande lintbebouwing aan de Grotestraat in tact. Via steegjes komt men op het achterterrein met ‘hallen’ waarin zich diverse winkels bevinden. De Winterdijk vormt een harde grens met daarachter de grote schaal van de bebouwing aan de snelweg.

Model ‘Binnenwereld’ maakt een nieuwe winkelronde haaks op de Grotestraat. In het midden van het LeerPunt vormt de toren met museum en SLEM, in aanvulling op de St. Janskerk, Raadhuis en Stadhuis, een nieuw landmark in Waalwijk.

Model ‘Pakhuizen’ is als nieuw gebied met een eigen typologie een accent in de stad. De pakhuizen met sheddaken vormen een eigen wereld met pleintjes en straatjes op een verhoogd straatniveau wat aansluit op het niveau van de Winterdijk.

Meer projecten

openbare ruimte Paviljoen Valensplein
openbare ruimte Werk in de Winkel